Седумдесет и осум години од почетокот на народноослободителната војна

Макфакс

11/10/2019

11:57

1.142

Големина на фонт

а а а

Седумдесет и осум години од почетокот на антифашистичкото востание и почетокот на народноослободителната војна ќе бидат одбележани денеска во Куманово, Прилеп и во Скопје, во присуство на членови на Владата, Собранието, претставници на политичките партиите, на Сојузот на борците, дипломатскиот кор и граѓански организации.

Востанието против фашизмот го означува и почетокот на борбата за ослободување на македонскиот народ.

Со својата вооружена борба, Македонија станала жешко подрачје за окупаторот и дала свој придонес во победата над фашизмот во Втората светска војна.

За почеток на востанието против фашизмот во Македонија се смета нападот кој Прилепскиот партизански одред „Гоце Делчев“ го извршува во Прилеп на 11 октомври. 1941 година.

Во нападот учествувале 16 партизани, распределени во три групи. Првата го нападнала бугарскиот полициски участок, втората – затворот, а третата имала задача да ги прекине телефонските врски и електричната инсталација.Спонзорирани линкови

Маркетинг