Австрија и Словенија почнуваат дијалог за заедничката историја

Макфакс

19/08/2019

10:20

302

Големина на фонт

а а а

Австрија и Словенија ќе отворат дијалог за заедничката историја.

Претседателите на законодавните домови, Волфганг Соботка и Дејан Жидан на работен состанок се договорија следната година да одржат симпозиум на историчарите од двете земји. 

Соботка истакна дека годинава ќе се унапредуваат парламентарните односи и би сакал дијалогот да биде искористен и за нов поглед на заедничката историја.

Двете земји треба да разговараат за она што ги поврзува, но и за поглавјата кои ги раздвојувале во минатото.Спонзорирани линкови

Маркетинг