Многу од турските традиционални јадења и денес се присутни на нашите трпези. Турција е препознатлива по долгата традиција и богатата култура што е видливо и кога станува збор за нивната кујна.
Ова се топ 10-те највкусни традиционални турски јадења, а доколку сте ја следеле популарната турска серија „Сулејман Величествениот“, некои од овие јадења можеби ќе ги препознаете.
Овој традиционален турски појадок всушност е кајгана која што е подготвена со динстан зеленчук, а се служи додека е топла со парчиња леб.
Ќофтињата се плескавици од мелено јунешко месо или пак јагнешко, а може да бидат послужени како динстани, во сендвич, со салата или едноставно само со јогурт.
Мантиите на прв поглед може да ве асоцираат на равиоли, но ова традиционално турско јадење има единствен вкус и текстура. Малите кнедли со говедско или јагнешко месо се варат или се пржат, а потоа се сервираат со јогурт или маст. Често ги подготвуваат со многу зачини.
За ова популарно јадење се користи традиционалното јагнешко месо кое полeко се пече, а често се послужува со ориз или компир и јогурт.
Ова крцкаво лепче традиционално е наполнето со мелено месо, салата и лимонов сок, а може да се јаде замотан или преполовен на пола. Совршен е како “лесен“ ручек или ужина.
Најчесто е исполнет со мелено месо или спанаќ и сирење, тој може да биде послужен замотан или како лазањи, а се послужува за доручек, ручек, вечера, ужина... Кога и да го јадете бурекот секогаш е сочен и вкусен.
Полна е со ореви и шербет, а често со мелени ф'стаци на врвот. Таа е слатка, единствена и треба секогаш да се јаде кога е свежа.
Често се нарекува и „Турска Пица“, се состои од тесто во облик на “бротче“, а се послужува со мелено месо или спанаќ и сирење.
Традиционален рецепт кој често се послужува за Рамазан. Güllaç е со единствена текстура направена од тесто, млеко, вода, ореви и семки од шипки. Во некои варијанти може да се стави и некое друго овошје.
Вообичаено е да се послужи мезе, односно ладно предјадење со пијалок наместо целиот оброк.