Пред 45 години првото „Југо“ е склопено рачно и му било подарено на Тито

Омиленото возило во поранешна Југославија го прослави 45. роденден. Првиот модел на „Југо“ е претставен на 2 октомври 1978 година. Дизајнот за автомобилот кој подоцна ќе стане познат како „југо 45“ е направен во Италија, но интересно е тоа што тоа првото „југо“ е склопено рачно во 1978 година и му било подарено на претседателот на СФРЈ, Јосип Броз Тито.