Потребно:
● 250 г тортелини
● 200мл павлака за готвење
● 10г путер
● 50г шунка, свински врат или пршута
● 70 г сирење или кашкавал
● 2 триаголници зденка
● Сол, бибер и оригано
Подготовка:
● Во тенџере на оган ставете вода да зоврие, па ставете ги тортелините да се варат. Откако ќе се сварат процедете ги и почнете со подготовка на сосот.
● Сувомеснатото исецкајте го на коцкички, па малку пропржете го на растопениот путер. За 2-3 минути додајте ја и павлаката за готвење, сирењето и зденката. Се посолува и се зачинува со бибер и оригано.
● Промешајте на тивок оган 2-3 минути додека се згусне сосот, па потоа прелијте го врз сварените тортелини.
Добар апетит!