Овесната каша е здрава, но не за секого - еве кој треба да биде внимателен со оваа намирница

Точка

01/10/2024

09:51

2.462

Големина на фонт

а а а

Овесните снегулки содржат многу влакна. Тоа има благотворен ефект врз цревната микрофлора, но не им користи на сите. Биотехнологот Димитриј Бистров открива за кого е опасно да се јаде овесна каша.

„Луѓето со синдром на иритабилни црева или други гастроинтестинални проблеми треба да бидат внимателни и постепено да воведуваат овесна каша во нивната исхрана“, вели тој.


Фитинската киселина, која се наоѓа во овесните снегулки, може да ја попречи апсорпцијата на калциум, магнезиум, железо и цинк. Кај луѓето со неурамнотежена исхрана, тоа доведува до недостаток на важни микроелементи.

Кај некои, овесната каша може да предизвика поединечни алергиски реакции: осип на кожата, чешање, оток, дури и анафилактичен шок во особено тешки случаи.


Истражувачите неодамна проучувале како консумацијата на овес може да влијае на нивото на инсулин, губење на тежината и намалување на ризикот од дијабетес. Според резултатите од студијата, внесот на овес се смета за корисна форма на прехранбена интервенција, особено кај луѓето кои имаат лошо контролиран дијабетес тип 2.

„Бета-глуканот, растворливо влакно присутно во овесот, може да помогне во намалувањето на нивото на гликоза и холестерол“, заклучија истражувачите. Сепак, на луѓето со дијабетес и други метаболички нарушувања им се советува да внимаваат на количината на овесна каша која ја консумираат.



Спонзорирани линкови

Маркетинг