Поради холестерол, кафето треба да се пие поинаку по 50-тата година: Докторот објаснува како

Точка

27/09/2024

11:45

6.663

Големина на фонт

а а а

Кафето е омилен пијалок, но д-р Памела Пеке предупредува дека е важно како го пиеме, особено по 50-тата година од животот. А она што го препорачува е додавање на одредени зачини.

Кафето е несомнено еден од најпопуларните пијалоци. Многу луѓе не можат да замислат ден без кафе, но експертите имаат поделени мислења за тоа. Некои студии велат дека кафето има негативен ефект врз телото, додека други студии дури откриваат позитивни ефекти на кафето.

Во основа, експертите велат дека кафето во мали количини не е проблем, но американскиот лекар предупредува дека треба да се пие на вистински начин.

Памела Пеке, докторка, професорка и авторка на бестселерот „The Hunger Fik“, вели дека е важно да се додаде цимет во кафето, особено по 50-тата година од животот.


Цимет

– Циметот има антивоспалителни и антимикробни својства и помага во регулирањето на нивото на шеќер во крвта – објаснува докторката.

Таа додава дека само еден грам цимет дневно може да го намали шеќерот во крвта, триглицеридите и нивото на ЛДЛ холестерол.

 Бидејќи високиот холестерол е чест проблем, особено по 50-тата година од животот, уште поважно е да се обезбеди конзумирање на цимет.

Куркума

Покрај циметот, експертот посочува и на уште еден исклучително корисен зачин, куркумата.


– Куркумата го зајакнува имунолошкиот систем и ги инхибира воспалителните процеси – вели д-р Пикс.

Куркумата исто така го забавува стареењето и има корисен ефект врз здравјето на мозокот. Докторот советува да додадете цимет во кафето и куркума во солените јадења.




Спонзорирани линкови

Маркетинг