Американскиот амбасадор во Приштина: Дијалогот меѓу Косово и Србија мора да заврши со заемно признавање

Макфакс

11/06/2024

13:17

1.394

Големина на фонт

а а а

Американскиот амбасадор во Косово, Џефри Ховениер, денеска, во Приштина, изјави дека процесот на дијалог меѓу Косово и Србија треба да заврши со заемно признавање и повторно побара Косово и Србија да ги спроведат обврските од процесот на дијалог.

„Мораме да се вклучиме заедно и колективно во овие политички предизвици. Особено за Косово бидејќи работам и живеам овде, имаме предизвик да ги репозиционираме односите со Србија. И Косово мора да работи заедно со Србија за да ја поттикне агендата напред“, рече Ховениер за време на неговото обраќање на самитот за Западен Балкан 2024 година.

Тој додаде дека голем број американски функционери, меѓу кои и тој, трошат многу време на потребата Косово и Србија целосно да ги спроведат обврските што ги добија преку процесот што го овозможи ЕУ.

„Завршувањето на овој процес мора да биде заемно признавање меѓу двете земји бидејќи ништо помалку од ова ја исполнува визијата што ја имаме за целосна, слободна, просперитетна и мирна Европа, особено ако се има предвид можната нестабилност што може да следува“, рече тој.Спонзорирани линкови

Маркетинг