Кога и за колку ќе се намалат цените на становите во Скопје?

Денар

24/02/2024

15:08

14.710

Големина на фонт

а а а

Со високите цени на градежните материјали, недостигот на професионални градежни работници и нејасната економска перспектива, многу граѓани се прашуваат дали ќе можат да си купат стан во Македонија по прифатлива цена.

Дали се очекува да се намалат цените на становите во наредниот период или ќе останат на истото ниво?

Според некои веб-страници за недвижности, просечната цена за метар квадратен се движи од 1.000 до 1.800 евра, во зависност од локацијата.

Ова значи дека за стан од 50 квадратни метри, потребно е да се плати од 50.000 до 90.000 евра, што за многумина оваа сума е научна фантастика, особено ако се земе предвид дека банките бараат високи камати и големи учества за кредити за станови.


Од друга страна, дел од градежните компании и инвеститори тврдат дека цените на становите се реални и дека се одраз на понудата и побарувачката на пазарот.

Тие велат дека градежната индустрија е една од најдинамичните и најважните гранки за економскиот раст и развој на земјава, и дека нема простор за намалување на цените. Тие исто така посочуваат дека градежните активности се во согласност со законските и стандардните норми, и дека нема никакво вештачко билдање на побарувачката.

Но, што велат економските експерти за оваа ситуација? Дали има надеж за намалување на цените на становите во Македонија или треба да се помириме со фактот дека никогаш нема да имаме цени на станови какви што имавме во минатото?

Тие признаваат дека цените на становите во Македонија се превисоки и неодржливи на долг рок, а исто така сметаат дека цените на становите треба да се формираат според приходите и можностите на граѓаните, а не според интересите на градежниците и инвеститорите.


Експертите предлагаат да се зголеми транспарентноста и контролата на пазарот на недвижности, да се поддржи конкуренцијата и да се олесни пристапот до кредити за станови.

„Цените на становите во Македонија се нереални и не се одраз на реалната економска состојба во земјава. Тие се резултат на монополистички практики, недостиг на информации и регулатива, и ниска понуда на квалитетни и енергетски ефикасни станови. Оваа ситуација не само што ги оддалечува граѓаните од нивната желба за сопствен стан, туку и го загрозува стабилниот развој на економијата. Затоа, потребно е да се преземат мерки за намалување на цените на становите, или барем за спречување на нивното понатамошно зголемување“, велат експертите.

Како што додаваат, цените на становите во Македонија се во диспропорција со економските показатели и со цените во други земји во регионот и во Европа.

Остатокот од текстот можете да го прочитате ТУКА.Спонзорирани линкови

Маркетинг