Секое плаќање со Биткоин троши еден базен вода

Точка

08/12/2023

10:17

7.798

Големина на фонт

а а а

Биткоин е огромен загадувач на животната средина. Истражувањата досега покажале колку електрична енергија троши „создавањето“ на Биткоин. Според добиените резултати, „Bitcoin“ е предводник во однос на многу индустриски гранки кога станува збор за загадување на животната средина.

Најновото истражување покажа дека само една трансакција на Биткоин троши речиси еден базен вода. Тоа е околу шест милиони пати повеќе отколку што се троши вода при употреба на обични кредитни картички. Оваа бројка е последица на потребата за вода која се користи за напојување и ладење на милиони компјутери ширум светот на кои Биткоин се потпира.

Околу три милијарди луѓе ширум светот се соочуваат со недостиг на вода за пиење, а во наредните децении се очекува состојбата да биде уште полоша. Во Централна Азија и Калифорнија ситуацијата драстично се влошува кога станува збор за водата за пиење. Додека Биткоин троши речиси 1.600 милијарди литри вода во текот на една година.
Спонзорирани линкови

Маркетинг