Како што објаснуваат кардиолозите, намирниците кои ги консумираме значително влијаат на здравјето на срцето.
Кардиолозите истакнуваат дури 12 намирници кои значително придонесуваат во чувањето на здравјето на срцето и системот за циркулација, а со тоа и докажано го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни болести, вклучувајќи и срцев удар.
- зелен зеленчук;
- ореви;
- бобинки;
- интегрални житарици;
- масна риба, како што е лосос;
- грав;
- темно чоколадо;
- домат;
- чиа семки;
- лук;
- маслиново масло;
- авокадо.
Секоја од овие намирници содржи многу хранливи материи кои помагаат во зачувување на здравјето на срцето и крвните садови, нагласуваат кардиолозите.
Истражувањата покажале дека медитеранската исхрана е една од најдобрите за правилно функционирање на срцето и крвотокот.