Земјена уметност: Стоп за малите хидроцентрални

Макфакс

22/05/2019

12:12

638

Големина на фонт

а а а

Уметникот Адем Сулејманоски кој живее и работи во село Ростуше со земјена уметност или како што популарно се нарекува ленд-арт испрати порака за стопирање на изградбата на малите хидроцентрали.

Проектот „Стоп за малите хидроцентрали“ е изработен на брегот на реката Радика во близина на селото Присојница и е посветен на сè почестото уништување на планинските реки и водотеци со изградба на мали хидроцентрали кои исклучително негативнио влијаат врз целиот жив свет, а особено врз ихтиофауната и крупните цицачи. Речната пастрмка, балканскиот рис, слатководните школки и ракови се само неколку од многуте загрозени видови во земјава на кои им се заканува исчезнување поради стратегиската определба по секоја цена да се искористи хидропотенцијалот на реките за производство на струја од мали хидроелектрани дури и во заштитени национални паркови.

Акцијата и ленд-артот се дело на ликовниот уметник Адем Сулејманоски кој живее и работи во село Ростуше во срцето на националниот парк Маврово кој исто така е под закана од издавање концесии за малии хидроцентрали. Преку акцијата, авторот сака да го подигне гласот за проблемот со малите централи и да алармира дека при издавањето на концесиите не се внимава на заштита на загрозените видови и воопшто на биодиверзитетот. На овој начин авторот со својот уметнички печат едновремено сака и да ја поддржи борбата на еколозите за зачувување на биодиверзитетот и одржлива животна средина.

Ленд-артот „Стоп за малите хидроцентрали“ е дел од серијата ленд-артови со еколошка тематика кои авторот ги работи оваа пролет. Изработката е финансиски поддржана од Фондацијата отворено општество Македонија.Спонзорирани линкови

Маркетинг