Македонија ќе добие лабораторија за јонизирачко зрачење

Нетпрес

25/03/2014

13:19

2.888

Големина на фонт

а а а

На Факултетот за електротехника и информациски технологии, денеска, се одржа работилница "Технологии за третирање на храната со јонизирачко зрачење", на кое говореше Ив Хенон, експерт од Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ).

Храната се третира со јонизирачко зрачење за да се уништат штетните бактерии, габите и паразитите, да се продолжи рокот на траење на овошјето и зеленчукот, да се стерилизираат одредени пакувања и за многу други намени. Важно е да се потенцира дека оваа храна не е радоактивна.

„Третирањето на храната со јонизирачко зрачење овозможува уништување на микроорганизмите, бактериите, вирусите, инсектите и токсините. ФЕИТ е координатор на овој проект, финансиран од МААЕ, за да се видат можностите за имплементацијата на овие технологии. Идејата е не лошиот производ да се направи добар, туку добриот производ да се направи уште подобар. Ќе се направи сертифицирана и акредитирана лабораторија која на почетокот ќе ја испитува храната што се увезува од странство, а е третирана со јонизирачко зрачење. Подоцна, интенцијата е да се контролира и домашната храна“, вели проф. д-р Христина Спасевска, координатор на проектот МАК5007.

Мобилниот дел од лабораторијата веќе е набавен, а наскоро ќе пристигне и останатата опрема. Во овој проект, освен ФЕИТ како координатор, се вклучени експерти од Биотехничкиот факултет од Битола, Дирекцијата за радијациона сигурност, Државниот инспекторат за земјоделство и Агенцијата за храна и ветеринарство.

Оваа технологија, според Хенон, во светот постои околу 40 години и се користи за подобрување на својствата на храната. Повеќе од 50 држави во светот ја третираат/пастеризираат храната, а меѓу нив се Белгија, Бугарија, Чешка, Германија, Естонија, Франција, Унгарија, Холандија, Полска, Русија, САД, земји од Африка и од Азија.

„Тука сум да помогнам да се зголеми интересот кај индустријата и истражувачките организации за оваа корисна технологија. Таа има многу примени, почнувајќи од подобрување на пластиката се до заштита на храната која треба да се направи побезбедна“, рече Хенон.

На работилницата, на која учествуваа претставници на научната јавност, на компаниите и државните институции во Македонија, се расправаше за можноста што ги нуди јонизирачкото зрачење и начинот на кој оваа технологија може да се примени во Македонија.


Спонзорирани линкови

Маркетинг