"Accuwather" објавил голема прогноза за пролет, најавиле силни олуји и поплави на Балканот

Точка

24/02/2018

15:41

8.246

Големина на фонт

а а а

Топлите пролетни температури многумина ги очекуваат со воодушевување, но тие со себе во некои делови на Европа, посебно на Балканот, ќе донесат опасни олуји и поплави, објавил во големата прогноза за пролет метеоролошкиот сервис "AccuWeather".

Подрачјето од Германија па се до Белорусија и Украина ќе биде изложено на екстремни временски услови и олуји, додека обилните дождови ќе доведат до голема опасност од поплави на Балканскиот полуостров. На западот на Европа се очекува сува и топла пролет, дури и натпросечно топла. 

Олујите и силните ветрови нема да бидат невообичаена појава во пролетните месеци на подрачјето на Германија и Полска, а не се исклучени ни разорни олуји, пишува метеорологот на "AccuWeather" Тајлер Ројс.

"Веќе во раната пролет се очекуваат силни олуји на подрачјето на Германија, кои би можеле да доведат до хаос во сообраќајот. Најголемата опасност од олуји се заканува кон крајот на април и почетокот на мај. Минхен и Берлин во Германија и Минск во Белорусија ќе бидат во најголема опасност од зачестените олуји", пишува "Accuweather".

Покрај олуји, на овие подрачја им се закануваат и поплави, а можна е и појава на торнада.

Обилните дождови и олуји ќе ја зголемат опасноста од поплави на Балканот

Додека разорните олуји ќе создаваат сериозни проблеми посеверно, подрачјето од Алпите до Балканот ќе биде во голема опасност од поплави.

"Додека во поголемиот дел од зимата е забележана слаба количина на дожд и снег на Балканот, кон крајот на зимата се очекува појава на олуји и обилни врнежи кои ќе продолжат и во пролетните месеци", рекол метеорологот Реперт. Опасноста од поплави ќе придонесе и за топење на снегот во горските краеви.

Периодот со обилни дождови би можел во овие подрачја да се задржи и до неколку дена, прогнозира "AccuWeather". Снегот на највисоките предели ќе биде можен се до крајот на мај.

Покрај опасноста од поплавите, ќе постои и опасност од одрони, но првенствено во повисоките предели.

Потопло и сушно време од Франција до Пиринеите

По една од најдождливите зими во историјата, Франција ја очекува натпросечно сушна пролет. На ова подрачје не се очекуваат многу олуји и врнежи, а најдождливо ќе биде само на почетокот на пролетта.

Се очекуваат и долготрајни периоди на сушно и топло време, па пролетта на ова подрачје на моменти повеќе ќе потсетува на лето.

Сушно и во Велика Британија, Холандија, Белгија и скандинавските земји

На северот на Европа исто така не се очекуваат екстремни временски услови, што ќе донесе до олеснување за тамошното население по снежните олуји кои погодиле тоа подрачје последниве месеци.

Сепак, во Ирска и во Обединетото Кралство се очекуваат и појави на невреме со обилни дождови, но тие нема да бидат чести.
Спонзорирани линкови

Маркетинг