Како всушност изгледа тестирањето на коронавирусот?

Тестот за коронавирус се врши врз основа на брис кој што се зема од носот или од устата. Процедурата на земање брис не е пријатна, но е многу краткотрајна. Со помошт на тенко стапче, кое што поминува низ ноздрата, се зема примерок од слузта од задниот ѕид на назофарингисот – местото на кое што се сретнуваат носот и устата... Погледнете го видеото!