Приказната за Порше: Од WW2 до 911

Porsche е германски производител на автомобили специјализиран за спортски автомобили со високи перформанси, SUV и седани. Порше е со седиште во Штутгарт и е во сопственост на Фолксваген, кој е во мнозинска сопственост на Porsche Automobil Holding. Porsche бил создаден во 1931 година од страна на Фердинанд Порше. Порше e меѓународно познат по своите спортски автомобили. Нивните најпознати модели се Porsche 356 и Porsche 911. Porsche 911 се уште е во продукција, повеќе од 50 години по нејзиното прво производство. Компанијата денес, исто така, произведува SUV возила како Cayenne и Macan.