Диетата на Корејките и Јапонките: Еве зошто се вечно витки и со младешки изглед

Точка

14/12/2024

12:00

651

Големина на фонт

а а а

Јапонките и Корејките имаат затегната и негувана кожа, сјајна коса и силни нокти. Повеќето од нив остануваат витки дури и во повозрасните години. Еве што јадат:

Јапонски оброци

Јапонките избегнуваат пржење во масло и претпочитаат варена или сирова храна. Умерените порции им помагаат да го контролираат внесот на калории. На јапонската трпеза е поверојатно да видите десет мали јадења, наместо едно големо. Овој пристап, каде што полека пробувате по една порција, промовира свесно и умерено јадење.

Ориз и риба

Јапонската диета главно се базира на риба и ориз – совршена комбинација на масти и јаглехидрати. Оризот обезбедува енергија и служи како здрава замена за лебот, додека рибата додава протеини и здрави масти, како омега-3, кои придонесуваат за сјајна коса и мазна кожа.


Јапонците придаваат големо значење на умереноста при јадење, а во нивната култура не е вообичаено да се јаде до прејадување. Тие следат правило кое гласи: „Јади додека не си 80% сит, па прекини.“

Ферментирани производи

Производи од ферментирана соја, како тофу и мисо, се важен дел од исхраната. Овие производи овозможуваат брзо чувство на ситост, што значи дека се консумира помалку храна.

Морски алги

Јапонките често јадат алги, како вакаме, кои се сметаат за суперхрана. Овие нискокалорични закуски го забрзуваат метаболизмот. Тие се одлични додатоци за салати или мисо супи.

Корејски оброци

Јапонките и Корејките го започнуваат денот со обилен појадок, кој често вклучува ориз, мисо супа и соја.

Десетици традиционални јадења со зеленчук се основа на корејската исхрана. Едно од најпознатите јадења е мешавина од ориз со месо и сурово јајце, заедно со разновиден зеленчук: моркови, краставица, алги, спанаќ, никулци од соја и печурки.


Кимчи

Тајната на корејската младост е кимчи – зачинета кисела зелка, богата со витамини и пробиотици. Според корејските легенди, оваа состојка е клучна за одржување на виталноста.

Билни чаеви

За разлика од Кинезите и Јапонките, Корејките претпочитаат билни чаеви од аралија, нане или црница. Најпопуларен е чајот од хељда, кој често се опишува како „чај со вкус на чоколадо“. Доколку нема билен чај, некои луѓе пијат зелен чај со кафеав ориз, кој е познат како антиоксидативен напиток што придонесува за убавина.