Две секојдневни намирници кои лицата со артритис треба да ги исфрлат од исхраната - една состојка во нив ја влошува болката

Точка

26/09/2024

10:12

2.767

Големина на фонт

а а а

Артритисот е честа медицинска состојба која предизвикува болка и воспаление во зглобовите. Може да се појави во било кој зглоб во телото, но најчесто тоа се рацете, колената, колковите и 'рбетот. Иако не постои конкретен лек, некои симптоми може да се контролираат.

Кај оваа состојба исхраната е често клучна за намалување на симптомите, а според советите на лекарите пациентите треба да избегнуваат црвено месо, масти, шеќер, сол и кофеин, но и две растителни намирници – домати и јаболка.

„Иако генетските фактори се важни, студиите покажуваат дека начинот на живот, вклучително и исхраната, исто така игра улога. Ако имате ревматоиден артритис, промената на вашата исхрана може да помогне, па дури и целосно да ја елиминира болката. Во истражувачките студии, многу луѓе кои исфрлаат одредени намирници истакнуваат дека нивната болка се намалува или исчезнува“, наведува „Physicians Committee“.


Тоа е затоа што јаболката и доматите содржат соланин, гликоалкалоиден отров кој се наоѓа главно во некои видови овошја и зеленчук. Една студија објавена во „Arab Journal of Nuclear Sciences and Applications“ во 2013 година ја истражувала врската помеѓу соланинот и артритисот.

„Соланин е токсично соединение кое се произведува во семејството зрнци како што се компирите, доматите и модрите патлиџани кога се изложени на светлина. Студијата е спроведена на 18 женки албино стаорци во постменопауза за да се испита ефектот на соланин врз симптомите на ревматоиден артритис. Податоците од оваа студија покажаа дека постарите лица и оние кои страдаат од артритис и отекување на зглобовите во постменопауза треба да ги елиминираат или избегнуваат овие намирници за да ги ублажат болките во зглобовите и да го намалат уништувањето на ткивото“, се вели во студијата.

Сепак, „The Arthritis Society Canada“ се залага за персонализирани одговори, советувајќи ги поединците да видат како нивното тело реагира на храна која содржи соланин.



Спонзорирани линкови

Маркетинг