Најлесниот рецепт за аргентинската верзија на чорба од говедско, пченка и грав

Точка

03/02/2023

19:00

8.954

Големина на фонт

а а а

Локро е еден вид латиноамериканска чорба направена од пченка, грав, компир, тиква и говедско месо. Тоа е националното јадење на Аргентина, во кое особено се ужива во текот на зимата, а популарно е и во Боливија, Перу и Еквадор.

Ако не живеете во овие земји, ќе ви биде тешко да ги повторите автентичните вкусови на лократа, со оглед на тоа што во јадењето се користат посебни видови зеленчук кои се карактеристични само за одредена област.

Но, тоа не треба да ве обесхрабри да пробате ново јадење. За подготовка на локра ќе ви требаат околу 2,5 часа. Колку подолго го готвите месото, толку ќе биде помеко и посочно. Можете да го натопите гравот и да го сварите сами или да го скратите процесот и да користите конзервиран грав.


Состојки:

- 750 гр. говедско месо за чорба (коцки);
- 400 гр. бел грав;
- 400 гр. тиква исечкана на коцки;
- 200 гр. сланина;
- 150 гр. пченка;
- 4 чешниња лук;
- 2 колбаси;
- 2 главици кромид;
- 2 лажички ким во прав;
- 2 лажички црвен пипер во прав;
- 1 голем компир;
- 1 праз;
- сол и бибер по желба;
- растително масло за пржење.

Подготовка:

Во поголемо тенџере загрејте малку масло и на него пржете ги коцките говедско месо од сите страни додека не добијат убава кафена боја. Оставете ги на страна.

Во истото тенџере додадете уште масло и пропржете ги сечканиот праз, кромидот и лукот.

Кога зеленчукот ќе омекне, додадете ги исечканите парчиња сланина и колбасите. Варете сè заедно околу три минути.


Зачинете со ким и црвен пипер и вратете го говедското месо во тенџерето. Покријте сè со топла вода. Користете доволно вода за да ги покриете сите состојки во тенџерето.

Варете ја чорбата на ниска температура 75 минути.

Потоа додадете ги компирите, тиквата исечкана на коцки со приближно иста големина и пченката и продолжете со варењето уште половина час. Варените компири и тиквата можете да ги испасирате малку за да се згусне јадењето.

Додадете го сварениот грав, посолете и попарете и варете уште 15 минути додека не се соединат сите вкусови. Послужете топло.

Добар апетит!




Спонзорирани линкови

Маркетинг