Празот му припаѓа на истото семејство зеленчук како и кромидот и лукот, а од сите видови тој има најблаг вкус и нема силен мирис.
Содржи малку калории, железо, витамин Е, фолна киселина и влакна. Може да се бере од почетокот на есента до крајот на пролетта, па затоа е важна намирница особено во зима, кога изборот на зеленчук е прилично мал.
Празот има бројни здравствени предности, а еве 3 од нив:
Кемпферолот кој празот го содржи има антивоспалителни својства, а храната богата со оваа состојка се поврзува со намален ризик од срцев удар и кардиоваскуларни болести. Празот е добар извор на алицин и други тиосулфинати, соединенија на сулфур кои можат да влијаат на нивото на холестеролот и високиот крвен притисок.
Празот е богат со влакна за кои се знае дека се добри за варењето. Овој зеленчук исто така содржи пребиотици, а произведува кратковерижни масни киселини како ацетат, пропионат и бутират. Истражувањата сугерираат дека исхраната богата со пребиотици може да му помогне на вашето тело да ги апсорбира важните хранливи материи, што може да го подобри општото здравје.
Како и повеќето зеленчуци, празот може да го поттикне слабеењето. Тој е добар извор на вода и влакна кои спречуваат глад и долго време го одржуваат чувството на ситост.