Рецепт за ослич без капка масло: Крцкава и вкусна риба за почеток на постот

Точка

28/11/2022

21:21

13.726

Големина на фонт

а а а

Божиќниот пост со кој православните верници се подготвуваат за прославата на раѓањето на Исус Христос започнува денеска, а завршува на 6 јануари, 2023 година.

Според правилото, во среда и петок се пости на вода, додека другите денови е дозволено да се користи масло. Со оглед на тоа дека постот трае цели 40 дена, за вас ќе подготвуваме посни рецепти кои ќе ја красат вашата трпеза.

На денешното мени е ослич – вкусна риба која не е многу тешка за подготовка.


Состојки:

- 1 килограм ослич;
- 1,5 лажичка сол;
- 1 лажичка суви зачини;
- 100 гр. пченкарно брашно;
- 1 лажица црвен пипер.


Подготовка:

Рибата убаво измијте ја, па пресечете ја на половина и исчистете ја. Во сад измешајте брашно, сол, црвен пипер и суви зачини.

Исечете ја рибата на неколку парчиња, па секое парче превртете го во мешавина од брашно и зачини.

Во плех ставете хартија за печење, па наредете ги парчињата риба.

Ставете го плехот во загреана рерна и печете ја рибата 20 минути на 200 степени.

По 20 минути извадете го плехот од рерна, па свртете ја рибата на другата страна и печете ја 15 минути.

Кога ќе биде готова, послужете ја рибата со помфрит, салата и омилениот посен сос.

На здравје!




Спонзорирани линкови

Маркетинг