Објавена првата тврда соларна рендгенска слика од перспективата на Земјата

Точка

25/11/2022

09:57

22.955

Големина на фонт

а а а

„Куафу-1“ успешно е лансиран на 9-ти октомври 2022-ра година од Центарот за лансирање на сателити „Џјучуен“.

Првата научна „тврда рендгенска снимка“ на сателитот „Куафу-1“ неодамна е објавена во опсерваторијата во Виолетова планина при Кинеската академија на науки, која е единствена соларна тврда рендгенска слика од перспективата на земјата во светот.

„Куафу-1“ успешно е лансиран на 9-ти октомври 2022-ра година од Центарот за лансирање на сателити „Џјучуен“.

Како прв сеопфатен кинески сателит за истражување на сонцето, научната цел на сателитот „Куафу-1“ е да го набљудува сончевото магнетно поле, соларните факели и сончевата круна.Спонзорирани линкови

Маркетинг