Германскиот „ADAC“ објави статистика кои автомобили најмногу се расипуваат, а кои најмалку: Еве за кои модели станува збор

Точка

18/07/2022

20:04

32.074

Големина на фонт

а а а

Германскиот автоклуб (ADAC) објави статистика за извршени интервенции за изминатата година на автомобили стари од 3 до 10 години.

Како што наведуваат, најмногу интервенции се поврзани со дефект на батеријата – 46,2 отсто од вкупно 3,49 милиони дефекти. „ADAC“ вклучил 132 модели на возила кои за првпат биле регистрирани помеѓу 2012 и 2019 година во својата статистика за дефекти во текот на 2021 година.

Покрај акумулаторот, се бара помош на пат и поради дефект на моторот или управувањето со моторот (15,5%), проблеми со каросеријата, управувачот, сопирачките, суспензијата или менувачот (14,8%), електрониката (10,3%), гумите (7%) и системот за пумпа за гориво (3,1%), пишува „Ревија ХАК“.


Имено, некои дефекти на возилата се чести и се случуваат по одреден период. Проблемите со пумпата за гориво, на пример, статистички се појавуваат дури по 10 години старост на возилото, а потоа стануваат сè почести. Проблемите со алтернаторот континуирано се зголемуваат од 4-та година. Посериозни неисправности со свеќичките се забележани кај автомобилите произведени во 2013/2014 година.

На возраст од 3 до 10 години, најсигурни биле моделите „Toyota Aigo“, „Audi A1“, „Renault Captur“, „Mini“, „Suzuki Vitara“ (од 2019 до 2016 година), „Audi K3“, „BMW Series 1“, „BMW Ks1“, „Audi A4“, „Audi A5“, „Audi K5“ , „BMW Series 3“, „BMW Series 3“ купе, „BMW Ks3“, „Audi A6“ и „BMW Series 5“.

„Dacia Sandero“ добил многу добри оценки во сите години, „Volkswagen Polo“ е исто така многу добар, а само 2012 година била оценета под многу добра.

„Dacia Duster“ генерално е оценет како добар автомобил, а 2013 година е оценета како одлична. „Mercedes-Benz B-Class“ е многу добар во сите години. „Mitsubishi ASKS“ е исто така одличен и многу добар. „Seat Leon“ е многу добар во сите години. „Volkswagen Golf“ е многу добар, освен 2012 кога е – добар. „Kia Ceed“ се движи од лоши оцени (2012) до многу добри оцени (2019).

„Mazda Ck-5“ е многу добра, освен 2013 кога е добра. „Škoda Octavia“ е многу добра, освен 2013 и 2012 година кога била оценета пониско, т.е. добра.


Модели кои немаат спектакуларни резултати се „Smart Forfour“, „Hyundai i20“, „Renault Clio“, „Toyota CH-R“, „Toyota Corolla“, „Ford S-Mak“, „Opel Insignia“ и „Volkswagen Sharan“. Така, на пример, „Toyota Aigo“ регистриран за првпат во 2019 година има 2,2 дефекти на 1000 регистрирани возила, додека „Smart Fortwo“ има 7,5. „Toyota Aygo“ од 2012 година има 9,3 дефекти, а „Smart Fortwo“ од истата година има 21 дефект.

Во категоријата мали автомобили, „Suzuki Swift“ од 2019 година, на пример, има 1,4 дефекти на 1000 регистрирани возила, додека моделот од 2012 година има 14,8. „Hyundai i20“ за 2019 година има 2,4, а 2012 има 31,4. „Audi A4“, кој припаѓа на средната класа, има 1,9 дефекти на 1000 регистрирани возила во 2019 година, а 9,1 од нив во 2012 година.

„Opel Insignia“ од 2019 година има 12,3 дефекти, а во 2012 година 26,4 од нив. „BMW Series 5“ од 2019 година има 1,4 дефекти, а моделот од 2012 година има 16,5.

„Mercedes E-Class“ од 2019 година има 2,4 дефекти, додека моделот од 2012 година има 23,7.Спонзорирани линкови

Маркетинг