Тиквици, мелено месо и уште по некоја намирница – за совршено летно јадење.
Иако ќе мора да ја вклучите рерната за овој рецепт, и покрај жештините, верувајте – нема да зажалите.
- 2 тиквички
- 500 гр. мелено месо
- 2 чешниња лук
- 1 кромид
- 3 јајца
- 1 морков
- 1 лажичка пиперка
- 300 мл. млеко
- сол, бибер и суви зачини по вкус
Излупете ги тиквичките, пресечете ги и посолете ги. Кромидот и лукот пропржете ги на малку масло, па кога ќе омекнат додадете го меленото месо, ренданиот морков и пиперката, а потоа и другите зачини.
Динстајте уште малку.
Тиквичките распоредете ги на дното на тепсијата, ставете го месото одозгора и преклопете го повторно со тиквички.
Печете во загреана рерна, на 200 степени околу 30 минути. Пред крајот на печењето, изматете ги јајцата со млеко и прелијте ја мусаката.
Вратете во рерна да се потпече уште 10-15 минути.
На здравје!