Спасовски: Конторолата врз оружјето е силен предуслов за градење безбедни заедници

Макфакс

23/06/2022

13:48

1.006

Големина на фонт

а а а

Конторолата врз оружјето е силен предуслов за градење безбедни заедници и очекувањата се дека двата система ќе помогнат да се превенираат и значително да се намалат понудата, побарувачката и злоупотребата на огненото оружје, изјави министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски.

„Како резултат на посветеното работење на тимовите на МВР и на УНДП, денеска можеме да зборуваме за два информациски система, кои се пуштени во продукција, и етапно се спроведува процес на обука на работните места за полицискиот информациски систем и внесувањето на податоците во системот за регистрација на оружјето“, рече Спасовски.

Тој додаде дека со цел поефикасно користење на новите дигитални алатки, во рамките на проектот беше надградена техничката опрема во МВР. Притоа обезбедени се 127 компјутери, 68 печатачи, 60 скенери и 25 специјални печатачи за дозволи за оружје. Дополнително, над 350 полициски службеници минаа низ процес на обуки за користење на двата система.

„Постоењето брзи и структурирани информации за оружјето е од клучно значење. Активностите во рамките на проектот ги подобрија капацитетите и ефикасноста за борба против криминалот, што директно придонесува за зголемена безбедност на граѓаните. Во поширок контекст, особено се гордеам што преку оваа регионална и национална иницијатива ќе придонесеме за унапредување на владеењето на правото, почитување на човековите права и зголемено учество на земјите во развој во системите на глобалното владеење. Токму овие принципи се во суштината на целите за одржлив развој на Обединетите нации“, рече Армен Григорјан, постојан претставник на УНДП.

Проектот за зајакнување на институционалните капацитети за борба против нелегалната трговија со оружје во исто време се спроведува во целиот регион како дел од патоказот за контрола на мало и лесно оружје, чија основна цел е да се воспостави систем на контрола на малото и лесно оружје во земјите од Западен Балкан во согласност со европските и меѓународните стандарди.

„Малото и лесно оружје претставува сериозна опасност за безбедноста во регионот. Северна Македонија соодветно и со голем успех е посветена на постојано подобрување на практиките поврзани со малото и лесно оружје. Германија во голема мера ги цени овие напори и останува посветена да придонесе во процесот“, изјави Ото Граф, заменик-амабасадор на Сојузна Република Германија.

Резултатите од проектот беа нотирани и во извештајот на Европската Унија за напредокот на земјата во 2021 година, каде што е посочено дека софтверот за регистрација на оружје придонесува за полесна идентификација и следење на огненото оружје, беше посочено на настанот.Спонзорирани линкови

Маркетинг