Јаболкото е богато со хранливи состојки, а речиси сите потребни нутриенти се присутни барем во минимални количини.
Ова овошје често е дел од диетите за слабеење бидејќи содржи повеќе од 10 отсто од дневната потребна количина на диетални влакна која ја препорачуваат нутриционистите.
Но, јаболката не нѝ помагаат само при слабеење - ова се болестите кои можете да ги спречите со нивна консумација:
Луѓето кои јадат храна богата со влакна добиваат одредена заштита од развој на Паркинсонова болест. Оваа болест се карактеризира со нарушување на централниот нервен систем, а јаболкото содржи флавоноиди - фитохемикалии кои имаат антиоксидативно влијание на нервниот систем.
Жените кои јадат најмалку едно јаболко дневно имаат 28 отсто помали шанси да заболат од дијабетес тип 2. Јаболкото е богато со влакна и антоцијанин, антиоксидант кој го раствора шеќерот во крвта и е заслужен за боите на овошјето и зеленчукот - црвена, сина и виолетова.
Поради богатата количина на претходно споменатите флавоноиди, јаболкото го намалува ризикот од рак на простата и бели дробови. Во кората на плодот се наоѓаат бројни слоеви наречени тритерпеноиди кои можат да спречат развој или да ги убијат клетките на рак, а тоа особено се однесува на рак на црн дроб, дебело црево и дојка.
Јаболката се богати и со витамин Ц - во едно јаболко со просечна големина има околу 8 милиграми витамин Ц што е 14 отсто од дневните потреби. Недостатокот од овој витамин доведува до побавно закрепнување на организмот од вирусни инфекции, крварење на непцата и појава на модринки.
Растворливите влакна во јаболкото се врзуваат со мастите во цревата, а пектинот спречува апсорпција на масти со што се намалува нивото на холестерол во крвта. Наталожениот холестерол може да ги стесни артериите и да го намали дотокот на крвта во срцето што доведува до болести на коронарните артерии.