Повеќето домаќинства во Македонија сакаат да подготвуваат салата од компири, а иако кај нас најчесто се служи како прилог со риба, всушност одлично оди со скара и печено месо.
На Балканот традиционално се подготвува со многу кромид, а Американците, на пример, не можат да ја замислат без мајонез!
Овојпат ви пренесуваме рецепт за мароканска салата од компир, која е слична на онаа која најчесто ја јадеме во Македонија, но е збогатена со интересни зачини како коријандер и мелен ким (индиски ким).
- 1 кг. компири
- 20 гр. свежи листови магдонос (или коријандер)
- 3-4 лажици маслиново масло
- 2-3 лажици оцет
- 1 мал кромид
- 1-2 чешниња лук
- сол, бибер по желба
- мелен ким
Варете ги компирите со кора додека не омекнат. Изладете ги целосно, пред да ги излупите и исечете на мали коцки.
Кромидот и лукот исечкајте ги, зачинете ги и прелијте ги со маслиновото масло и оцет. Добро промешајте.
Во смесата додадете ги исечканите листови, свежиот магдонос и сè измешајте.
Послужете со месо по желба.
На здравје!