Вишокот холестерол може да претставува голема опасност по здравјето на поединците и штетно да влијае на кардиоваскуларниот систем и срцето.
Доколку не сте знаеле, крушата ефикасно го намалува холестеролот.
Вишокот ниво на холестерол го зголемува ризикот од кардиоваскуларни болести и срцев удар. Во однос на честите проблеми, докторите по потреба препишуваат и таблети, но нивото на масти секако ќе го намалите и со промена на исхраната, како и здравиот начин на исхрана.
Нутриционистот Роб Хобсон навел дека една здрава намирница значително го намалува холестеролот во крвта, а исто така има и други корисни својства.
Хобсон објаснил дека крушата содржи голема количина растворливи растителни влакна познати како пектин.
„Овие растителни влакна во цревата се претвораат во супстанции налик на гел, а потоа се врзуваат за холестеролот и се излачуваат од телото“, изјавил Хобсон.
Нутриционистот истакнал и дека научниците спровеле голем број на студии за пектинот кои ја докажале неговата способност за намалување на нивото на холестерол. Оваа супстанција не се наоѓа само во крушите, туку и во друго овошје, како што се јаболката и цитрусите.
Освен тоа, крушата е богата и со антиоксиданти кои му помагаат на телото да се бори против слободните радикали.
Во студијата објавена во „Current Developments in Nutrition“, научниците објасниле и дека ова овошје може да го намали ризикот од развој на кардиоваскуларни болести.