ЗНМ го осуди односот на Даштевски кон новинарите

Макфакс

24/10/2021

20:27

3.226

Големина на фонт

а а а

Здружението на новинарите регира на односот на претседателот на Државната изборна комисија, Александар Даштевски кон новинарите во текот на попладневната прес-конференција.

Од ЗНМ сметаат дека тој имал непрофесионален и омаловажувачки однос кон дел од новинарите во делот кога се обидувал да одговара на новинарските прашања.

„На новинарско прашање од страна на новинарка во врска со најавата за продолжување на рокот за гласање после 19 часот, како и за најавата за продолжување на медиумскиот молк, тој наместо да одговори конкретно имаше вербална расправа со колешката. Имено Даштевски пропушти да даде конкретен одговор и истовремено се интересираше колешката од која телевизија е, по што и се обрати со зборовите: ‘треба да се информирате добро пред да поставите некое прашање’, како и тоа дека новинарката треба да го чита законот пред да прашува“, се наведува во реакцијата на ЗНМ.

Од таму потсетуваат и дека според Изборниот законик, член 31, ДИК има обврска да ја информира и едуцира јавноста за начинот на гласање и за остварување на избирачкото право.

„Од друга страна, новинарот има право да изрази мислење и да постави прашање без разлика од кој медиум доаѓа и дали истото прашање му се допаѓа на претседателот на ДИК или не“, велат од ЗНМ.

Додаваат и дека за да биде задоволено правото за информирање, посебно на денот на изборите, нужно е Државната изборна комисија и сите останати институции да се отворени кон новинарите преку навремено и целосно давање на информации на неселективен начин.

Во текот на денот до ЗНМ пристигнале и неколку поплаки од страна на онлајн медиуми и тоа за попречување на нивната работа од страна на симпатизери на политички партии како и за несоодветен однос на припадници на МВР во Скопје, но и во неколку други градови.

„Со цел да не се остави впечаток во јавноста дека органите за прогон ги игнорираат овие случки бараме нивно итно расчистување од страна на полицијата и брзо информирање на јавноста“, посочуваат од Здружението на новинари.Спонзорирани линкови

Маркетинг