Илхан Ќучук: Следната година ќе организираме натпревар по историја меѓу ученици од Северна Македонија и Бугарија

Точка

21/07/2021

12:11

732

Големина на фонт

а а а

Известувачот на Европскиот парламент за Македонија, Илхан Ќучук, воедно и нов претседател на европските либерали, добил плакета за придонес на филозофско-историскиот натпревар „Македонија и Бугарија – блиска и далечна“.

Ќучук е редовен поддржувач на овие иницијативи, а плакетата е уште едно признание за неговиот придонес во меѓународните односи на земјата.

"Исклучително важно е добрите примери и практики да ја добијат потребната поддршка од јавноста. Затоа ќе продолжам да ги поддржувам ваквите иницијативи, што ќе ги зајакнат нашите добрососедски односи во иднина", рекол Ќучук за време на доделувањето на наградите.


Европратеникот Ќучук и директорот на СУ „Вела Благоева“ Ангел Јанчев по доделувањето на наградите имале состанок на кој се договориле од следната година на конкурсот покрај ученици од Бугарија да учествуваат и ученици од Македонија.

Ќучук и Јанчев сметаат дека местото на Македонија е во Европската унија и дека ваквите иницијативи се чекор кон подобри односи меѓу земјите.


Оваа година на конкурсот организиран од СУ „Вела Благоева“ во партнерство со Универзитетот во Велико Трново „Св. Свети Кирил и Методиј“ и под покровителство на Ќучук, учествуваа рекорден број учесници од целата земја. Победниците на конкурсот ќе добијат награда и ќе имаат можност да го посетат Европскиот парламент.Спонзорирани линкови

Маркетинг