Сечуанскиот бибер се нарекува и кинески коријандар и е составен дел од азиската кујна. Има нота на лимон, која добро се комбинира и со солени и со слатки јадења.
Сечуанскиот бибер е важен зачин на кинеската и индиската кујна, кој се користи за зачинување на солени и слатки јадења. Освен што е малку лут, нема голема поврзаност со класичниот пипер.
Се добива од два вида растенија од родот Zanthoxylum, поради што има лесна цитрусна нота која добро се комбинира со печурки и мешунки, но и егзотични деликатеси.
Во народната кинеска медицина, овој зачин се користи со векови како уништувач на бактерии, бидејќи е особено популарен меѓу сиромашното население, кое не може да го избере потеклото и свежината на храната.
Покрај тоа, лутите зачини се познати и како 'средства за чистење на цревата', кои чистат од несакани бактерии. Најновите истражувања покажуваат дека овој зачин е одлична алатка за слабеење и контрола на целулитот.
Како да го користите?
Зрното од сечуански бибер најдобро е лесно да го загреете во тава, а потоа да го измелете. Само лушпите се користат за зачинување на јадења, а сјајните црни зрна се фрлаат, бидејќи имаат горчлив вкус и текстура налик песок, што може да го уништи вкусот на храната.
Зачинот обично се додава на крајот на готвењето, а посебно добро се комбинира со ѓумбир во подготовка на азиски десерти. Во комбинација со чили во прав, се добива моќна комбинација за зачинување на егзотични јадења.
Некои тврдат дека сечуанскиот бибер предизвикува сензации во устата, слични на газирани пијалоци. После консумирањето, може да забележите пецкање, вкочанетост и мало 'зуење'.
Внимавајте на дозирањето, бидејќи сечуанскиот бибер има алкална pH вредност, па поголемото консумирање може да предизвика пецкање и вкочанетост на усните.