Чудесен остров – португалски рај во кој никој од жителите не ги заклучува своите автомобили и домови

Точка

26/09/2020

13:55

4.409

Големина на фонт

а а а

Најмлад меѓу Азорските острови, Пику е остров кој што ги привлекува планинарите, вљубениците во виното, како и сите оние кои што сакаат да ги истражат необичните дестинации.

Еден од деветте вулкански острови, оддалечен околу 1.500 километри од матичната земја, Португалија.

Азорските острови, односно Азорите сместени се сред Атлантскиот океан и ја покренуваат фантазијата кај луѓето, не само со својот изглед туку и со легендите кои што ги има многу, а се поврзани со нив, а една од нив зборува дека токму тие острови се остатоци од мистичната Атлантида.


Многубројни плажи со црн песок, чиста вода и големи бранови и вулканско тло, ги привлекуваат туристите.

На островот Пику се наоѓа и највисоката португалска планина која што се издигнува до висина од 2.351 метри.

Во споредба со останатите острови, Пику е „дете“.

Стар е 300 илјади години, што е малку во споредба со неговите „постари браќа“ кои што бројат милиони години.


Вулканското тло е нераскинливо од островот, а во таквиот необичен крај живеат срдечни луѓе кои што често не ги заклучуваат своите автомобили, а ниту домови затоа што кој крадец би можел да стигне таму?

На тамошниот втор остров по големина живеат дури 15 илјади луѓе кои што најчесто се занимаваат со туризам. Таму има над 10 ресторани, а домашната кујна е прекрасна и најчесто јадат сочна и домашна туна која што карактеристично е да се консумира со лажица.
Спонзорирани линкови

Маркетинг