Хрватски фотограф нурнал во Јадранското море, а на дното го дочекала непријатна сцена...

Точка

04/08/2020

19:07

5.481

Големина на фонт

а а а

Племенитата периска е ендемски вид на најголема школка на Медитеранот, а истата може да порасне и до 120 цантиметри - во висина.

За жал сликата на мртвите периски (вид школки) школки е сè почеста ширум Јадранот.

Вид кој наскоро би можел да се смета за изумрен поради опасниот паразит, како во Хрватска така и во Медитеранот.

„Ги има многу, но живи не видов“ - вели Борис Станиќ, а тој исто така направил и неколку фотографии и видео кое што го потврдува неговото сведоштво.

Pomor periski nije poštedija ni šibensko podmorje. :(

Posted by Boris Stanić on Sunday, August 2, 2020

Во 2016-та година бил забележан првиот масовен помор на единки од периските школки во Медитеранот, на источното крајбрежје на Шпанија, а оттогаш тоа се шири на целиот Медитеран.

За таквата појава ''главниот виновник'' е бактеријата Haplosporidium pinnae.
Спонзорирани линкови

Маркетинг