7 животни лекции од безвременскиот класик „Ана Каренина“: „Брзањето со бракот не е мудро“

Точка

28/07/2020

16:29

1.622

Големина на фонт

а а а

Рускиот автор Лав Николаевич Толстој во своите дела допре многубројни личности затоа што ситуациите со кои што ликовите можат да се поистоветуваат се многу, без оглед на статусот и годините.

Овие совети од неговиот роман „Ана Каренина“ кој што настанал во 1873-та година, на сите можат да ни послужат и денес:

1. „Не е злато сè што сјае“

Кога мора да избере помеѓу двајцата додворувачи, Левин и Вронски, 18-годишната Кити мисли дека шанса треба да му даде на оној кој што е позгоден и пошармантен. Но, иако Вронски кокетира со неа, тој се заљубува во Ана Каренина, а на крајот и двајцата остануваат со скршени срца.

Од друга страна пак, Левин на прв поглед делува ексцентрично, но низ книгата се докажува како елоквентен партнер.


2. „Брзањето со бракот не е мудро“

Статистиките упатуваат дека годините за стапување во брак на двата пола значајно се промениле од почетокот на 20-те години на крајот на оваа деценија.

Лав Толстој во своето познато книжевно дело не го прикажува тој тренд, но секако дека пишува за проблемите со кои што се соочуваат сите кои што го поминуваат системот на запознавање и додворување.

3. „Разводот треба да биде социјално прифатлива опција“

Бројот на разводи во денешно време е толку многу голем, што многу од паровите не сакаат ниту да се венчаат.

4. „Животот (не)е фер“

Понекогаш примамливо е да се пожалите дека животот не е фер, но од перспективата на Толстој тоа не е продуктивно. Тој мисли дека судбината е предодредена, па можеме да го промениме начинот на кој што се носиме со својата судбина.


5. „Романтиката и вистинската љубов постојат“

Приказната за Ана Каренина е трагедија затоа што главниот лик го ризикува својот живот за да го следи своето срце. Но, тоа не значи дека романтиката и вистинската љубов не постојат.

6. „Рутината не мора да биде здодевна“

Луѓето би требало да уживаат во своите мали ритуални обврски доколку тоа им претставува среќа.

7. „Едноставно животот може да биде преубав“

Една од причините зошто Левин е најпознатиот лик во романот „Ана Каренина“ е фактот што не се смета за господин туку за личност која што рамноправно ќе работи, според свои заслуги.
Спонзорирани линкови

Маркетинг