Точка ТВ: Ова се десетте најмоќни светски армии

Точка

08/07/2020

21:16

2.929

Големина на фонт

а а а

Извештајот за глобализација, кој го изготвува "Credit Suisse", ги рангира најмоќните светски армии.

Во овој извештај, фактори кои се земаат во предвид се број на активен персонал, тенкови, ударни хеликоптери, авиони, носачи на авиони и подморници. 

На десетото место на листата на најмоќни армии се наоѓа турската армија. Турција има буџетски издојувања за армијата од 18,2 милијарди долари, активен личен состав од 410.500, 3.778 тенкови, 1020 авиони и 12 подморници.

На деветото место се наоѓа Велика Британија, па следат Италија, Јужна Кореја, Франција, и Индија.

Од петото до второто место на листата најмоќни светски армии се вбројуваат Индија, Јапонија, Кина и Русија.

На врвот на оваа листа, очекувано, се наоѓа американската армија. САД има воен буџет од 601 милион долари. Има активен состав од 1.400.000 војници, 8.848 тенкови, 13.892 авиони и 72 подморници.

Во приложеното видео можете да видите подетални информации за сите десет најмоќни светски армии.Спонзорирани линкови

Маркетинг