Ова се најсмртоносните пандемии на новата ера – од Антониниева чума до Ковид-19

Точка

08/07/2020

11:56

2.508

Големина на фонт

а а а

Пандемиите отсекогаш претставуваат закана за човештвото. Ова е приказната само за оние ''пропасти'' кои што историјата ги забележала во нашата ера.

Цивилизациите се издигнуваат и пропаѓаат, а заразните болести остануваат тука.

Низ целата позната историја, низ напредокот и миграцијата болестите го следат човекот во секој чекор.

СЗО прогласи пандемија коронавирус на 11-ти март 2020-та година.

Бројот на заболени и починати значат дури кога заканата ќе помине. Исходот тешко е да се предвиди затоа што болеста недоволно е позната


Оа се најсмртоносните пандемии на новата ера, од Антониниева чума до Ковид-19:

Чумата е болест на стаорците, кои што заразените болви ја пренеуваат на луѓето. Заразата ''покосила'' помеѓу една третина и половина популација од Европа. Два века траело враќањето во нормала.

90 отсто од Индијанците, староседелци од американските континенти, ги ''покосиле'' малите сипаници.

Во Европа во 19-от век секоја година страдале околу 400.000 луѓе.

Првата вакцина е таа против мали сипаници.

Точниот број на настрадани се уште не е познат, но научниците веруваат дека таа болест го забрзала падот на Римското царство.
Спонзорирани линкови

Маркетинг