Денеска ви претставуваме рецепт за божествен десерт кој ќе ги задоволи сите вкусови.
- 2 л. млеко
- 500 мл. вода
- 250 гр. густин
- 40 лажици шеќер
- 2 ќесички ванилин шеќер
- 6 јајца (одвоени белките од жолчките)
- 6 лажици брашно
- 250 мл. павлака за шлаг
Плус: кори за кремпита
1. Ставете ги млекото и шеќерот на тивок оган да зовријат, а за тоа време во посебен сад ставете вода, додајте ги жолчките, густинот и брашното, па добро изматете.
2. Во зовриеното млеко изматете ја мешавината на вода и жолчки, па згответе го кремот.
3. Во друг сад, изматете ги белките во цврст снег, па полека и постепено додавајте ги во врелиот крем.
4. Добиениот крем ставете го на кора лиснато тесто и оставете го да се излади.
5. Во изладениот крем додајте ја изматената павлака за шлаг, па ставете ја втората кора од лиснатото тесто.
6. Изладете ги кремпитите уште малку, а потоа послужете ги.
Пријатен апетит!