“Луѓето се разболуваат од неисполнети желби”: Мудри индијански мисли кои ќе ве натераат да размислите за животот

Точка

29/10/2019

17:05

3.225

Големина на фонт

а а а

Индијанците по грешка го добиле ова име. Имено, европските поморци сметале дека прекуатланската земја која ја откриле е всушност Индија.

Индијанците биле народ кој живеел во целосен склад со природата и затоа изгледале како “примитивно цивилизирани Европјани”. 

Колку биле напредни и подобри од остатокот од светот, сведочат и нивните мудрости кои ја одразуваат интеракцијата помеѓу човекот и природата.


Нивните мисли во истовреме биле и едноставни и длабоки:

- Добрата личност гледа добри знаци.

- На секоја личност ѝ се потребни тивки денови за да се чуе себеси.

- Оној кој молчи знае двојно повеќе од говорникот.

- “Неопходно е” само да се умре.

- Домот е онаму каде се чувствувате добро.


- Во внатрешноста на секоја личност се борат добар и зол волк. Волкот кој го храните секогаш победува.

- Сè на светот има своја песна.

- Детето е гостин во вашиот дом: нахранете го, научете го и пуштете го.

- Знаењето е скриено во секоја работа. Некогаш целиот свет бил библиотека.

- Кога ќе се исече последното дрво, ќе се загади последната река, кога ќе се улови последната птица – тогаш човекот ќе сфати дека не може да јаде пари.

- Сакајте ја својата земја. Не ја наследувате од родителите – вие ја позајмувате од вашите деца.Спонзорирани линкови

Маркетинг