Вистината за новата криза од која се плашат сите: „Не сме ни свесни што всушност се случува“

Точка

21/10/2019

20:26

3.949

Големина на фонт

а а а

Не сите рецесии се криза, а следната не значи дека ќе биде толку лоша како таа во 2008-та година. Стравот од криза расте во САД. Сеќавањата на последната рецесија сè уште се свежи и ја загреваат оваа загриженост.

Последен пат кога Америка се соочи со рецесија беше во 2008-та година. Милиони луѓе останаа без работа, растот на БДП нагло падна и се соочија со банкрот.

Но, не се сите кризи такви. Понекогаш економијата може да расте и низ криза. Всушност, некои економисти веруваат дека светот веќе сега е во рецесија, но поголемиот број од луѓето тоа не го сфаќаат.

„Според нашите показалети, ние веќе сега сме во рецесија“ - изјавил Алесио де Лонгис, повозрасен менаџер во Invesc.

„Како што влегуваме во 2020-та година, растот се успорува на синхронизиран начин“.


Рецесија на растот е кога економијата расте и успорува. Трендот на растење на просечната стапка на растот која ја одржува невработеноста и инфлацијата на стабилно ниво. Светската еконимија растела во тренд од околу 3 отсто, изјавил Лонгис. Во 2018-та година глобалното БДП растело со темпо од 3.04 отсто според податоците од Светската банка.

Де Лонгис не е сам во својата проценка. Чарлс Шваб, стратег за инвестиции изјавил дека исто така светот е веќе во рецесија.

Неодамнешниот пад на американскиот производен сектор во трговската војна го уништил изгледот за глобалната економија. Се претпоставува дека економската зараза се шири од САД кон светот.

Силната потрошувачка пмогнала американската економија да остане во тек, но растот е успорен и во САД.


За САД, глобалната рецесија на растот веројатно ќе значи и побавен раст и милиони изгубени работни места како што тоа беше во последната рецесија пред 10 години.

Според очекувањето на тамошните економисти, се очекува растот на БДП во третиот квартал да достигне 1.8 отсто или пак 2 отсто.

Во Европа сето тоа изгледа многу помрачно, а шансите за рецесија се многу поголеми. Четвртата по ред економска сила, Италија била во техничка рецесија во втората половина на 2018-та година, а економски најголемата држава Германија оваа година бележи континуиран пад на економскиот раст, потсетуваат тамошните економисти.
Спонзорирани линкови

Маркетинг