Веганството речиси ја убило, а денес јаде 2 килограми месо: Таа се чувствува одлично и тврди дека тоа ѝ го спасило животот

Точка

18/03/2019

17:19

5.435

Големина на фонт

а а а

25-годишната Алма Чентер била веганка од својата 13-та година, откако гледала видео снимки кои прикажуваат мачење на животни.

Студенката од Бристол која живее во Холандија отишла чекор понатаму во својата веганска исхрана, па долго време јадела исклучиво сирово овошје и зеленчук. Но, бидејќи не внесувала доволно витамини и минерали, здравјето започнало да ѝ се влошува – нејзината коса почнала да опаѓа и изгубила речиси 10 килограми. 

Кога нејзината менструација станала нередовна и кога ѝ била дијагностицирана ретка автоимуна болест, лекарот инсистирал таа да ја промени исхраната. Во каква состојба била Алма докажува и нејзината посета на заболекар, кој по прегледот бил уверен дека девојката пие само газирани пијалаци бидејќи забите започнале да ѝ пукаат поради недостатокот на глеѓ (заштитниот слој на забите).

Поради бројните здравствени проблеми, таа на 19 години одлучила да го врати месото во редовната исхрана, а минатата година отишла и чекор понатаму па сега јаде само месо – и тоа два килограми дневно.

Чентер верува дека е “пристојно да се изеде целото животно”, а најмногу се храни со оние делови кои повеќето не ги консумираат како мозок, срце и животински коски, односно коскената срж од нив.

“Ми требаа само неколку недели откако започнав да јадам месо да почнам да се чувствувам фантастично, а за првпат по долго време не чувствував болка во целото тело”, изјавила Алма.

Таа била тврдоглава и слепо ја следела веганската догма и нејзината добробит. По една година, 25-годишната девојка почнала да забележува симптоми како нередовна менструација и бели линии кои укажувале на хроничен недостаток на калциум.

Освен тоа, нејзините заби биле во многу лоша состојба од големата количина на шеќерите од овошјето и недостатокот на калциум. Во тој период, Алма физички била слаба и не ѝ било лесно да започне да јаде месо откако желудникот шест години ѝ бил навикнат само на сирова храна.

Кога полека започнала да внесува риба, месо и варен зеленчук во исхраната, ѝ биле потребни неколку месеци да престане да повраќа, додека телото повторно ѝ се навикнало на варење на животинско месо. Општата состојба на телото и организмот започнала полека да ѝ се подобрува и почувствувала забрзување на метаболизмот и нормално функционирање на штитната жлезда.

“Животинското месо ги има сите потребни витамини и минерали, дури и витамин Ц, а калциумот го добивам од коскената срж”, вели Чентер.

Сега вели дека е свесна дека месото му е потребно на човекот, но не се сложува со начинот на кој стоката се одгледува, па своето месо го купува исклучиво од локални фармери кои не се сурови кон животните.



Спонзорирани линкови

Маркетинг