Границата меѓу Тихиот и Атлантскиот Океан

Како на географска карта, јасно исцртана линија ги дели Пацификот и Атлантскиот Океан, а нивните води, иако звучи неверојатно, како никогаш да не можат да се измешаат. Станува збор за појава што се очекува да исчезне во наредните денови. Според стручњаците, водите на двата океана се мешаат, но процесот трае малку подолго од очекуваното. Според нив, потребни се неколку дена за да се измешаат неколку сантиметри од водите со различна густина и боја, на што влијаат многубројни фактори.