Мало рибарско село се претворило во економски ѕвер: Некогаш тука живееле 30.000 луѓе, а денес е еден од најмоќните градови во цела Азија

Точка

13/03/2018

18:48

3.602

Големина на фонт

а а а

Во кинеската населба Шенжен некогаш живееле околу 30.000 луѓе, а денес бројот на жители надминал 12 милиони. Тоа денес е град со една од најмоќните економии во источна Азија.

Во 1980. година Шенжен бил прогласен за една од пет специјални економски зони , кои се формирани како експеримент за пазарен капитализам. Економијата експлодирала, и станал еден од центрите на цела Азија. 

Денешниот град практично е направен за една генерација, но населбата се наоѓа на истото место илјадници години. Неговото име значи "длабок канал", поради големиот број на реки кои на тоа место се влеваат во морето, поради што земјиштето често било поплавено. Најпрво селото станало мало пристаниште, чија економија во главно се базирала на сол, чај, зачини и ориз.

Меѓутоа, се почнало да се менува кога тогашниот лидер на Кина, Денг Сјаопинг, целата област ја прогласил за социјална лабораторија, каде нацијата ќе гради нова, хибридна форма на капитализам. Во август 1980. година Шенжен станал прва од петте специјални економски зони, и местото почнало да привлекува произведувачи, најмногу од Хонгконг, со бројни даночни олеснувања за сировини, машини и индустриски производи за извозници.

Раните доселеници велат дека единствената монетарна помош од централната влада биле 90 милиони јуани за изградба на 85 километри гранична линија, за да се спречи шверц и преминување на луѓе. Таа стратегија била напуштена во 2000. година, кога градот почнал да се трансформира од производен центар без данок, во модерна метропола. Настанале три столбови на индустријата, висока технологија, логистика и финансиски сервис, што привлекло голем број на луѓе од целата земја. За 30 години, бројот на жители пораснал на 12 милиони.

Шенжен денес се нарекува "Кинеска Силиконска долина" и ја полни државната каса. Најпознат е по производството на технолошки компоненти, но последните години почнал да привлекува и многу дизајнери, додека многу компании сакаат своите производи да ги направат брзо и евтино.

Економски прв пат го престигнал соседен Хонгконг, финансискиот центар на Азија, кој не можел да го одржи чекорот со градот на модерната технологија. Хонгконг важи за еден од четирите азиски тигри заедно со Сингапур, Јужна Кореја и Тајван, но последните две децении станал помалку важен за Кина. Хонгконг во 1997. година сочинувал една петтина од кинеската економија, а денес само три проценти. Сепак, личното богатство и натаму е многу поголемо во Хонгконг.

Огромната промена е резултат на големата акумулација на богатството во текот на последните децении. Шенжен денес е дом на бројни гигантски компании, од кои многу се занимаваат со производство на најмодерна технологија. Така станал третиот најмоќен економски центар во Кина, зад Пекинг и Шангај.
Спонзорирани линкови

Маркетинг