Вака би изгледал судир меѓу Русија и НАТО: По еден месец една од овие две сили би била победена и ослабена

Точка

13/03/2018

17:36

7.172

Големина на фонт

а а а

Владимир Путин неодамна го претставил новото руско вооружување и со тоа предизвикал многу реакции на Западот.

Како што пишува "Ecomonist", според повеќе мерила НАТО е во предност пред Русија. Америка и нејзините сојузници потрошиле 871 милијарди долари на воените буџети во 2015. година, во однос на 52-те милијарди кои ги издвоила Москва. Но, реалноста на теренот би можела да биде поразлична. 

Како што објавила корпорацијата "RAND", Русија сега има значајна локална супериорност во било каков судир со НАТО во близина на своите граници. Вкупната сила на НАТО би била премногу за Русија, но во раните стадиуми на судирот, во текот на првиот месец или подолго, алијансата би била победена.

Од руската инвазија на Украина во 2014. година, НАТО го засилил военото присуство на Балтикот. До минатото лето пактот имал 4.530 војници во близина на руската границата во четири групи кои ги воделе Германија, Британија, Канада и САД. Според договорот од 1997. година, војниците не се константно распоредени, туку цело време ротираат.

НАТО исто така ги засилил резервите од околу 5.000 војници кои може да се распоредат за една недела, меѓутоа и Алијансата се согласува дека тоа не е доволно да се убеди Русија дека секој напад би биле напад на целиот пакт.

Тоа што ги загрижува командантите на НАТО е големата борбена моќ која Русија може да ја концентрира во кратко време во Балтичкиот регион. "RAND" открил дека Русија во тенковска борба бројно би го победила НАТО во однос 5,9 наспроти 1., во пешадиска 4,6 наспроти 1, а во артилерија дури 270 наспроти 0. И додека НАТО би имал значајна предност во воздух, ефикасноста на авионите набрзо би се намалила кога ќе се соочат со најсилната противвоздушна одбрана во светот.

Руската предност над НАТО пактот е поголема и поради можностите за брзо пополнување на силите користени во интерните линии на сообраќајот, вели Бен Бери од Меѓународниот институт за стратешки студии. Од друга страна, НАТО не ја зачувал својата транспортна инфраструктура од Студената војна. Мостовите не можат да ја поднесат тежината на тенковите, а пругите не се наменети за вагони со тешко вооружување.

НАТО има многу простор да го унапреди конвенционалното одвраќање. Би можел да распореди сили во Балтокот со повеќе оружје, да одржува редовни и големи воени вежби, да вложи во засилувањето на интерните линии на сообраќајот, а самите членки на НАТО можат повеќе да издвојуваат за реконструкција на копнените сили за конфликт со висок интензитет.

Дали е НАТО способен за таков фокус е дискутабилно. Неговите јужни членови повеќе се грижат за приливот на мигранти, а Франција се бори против бунтот во Сахел. Во новиот германски коалициски договор, прашањето за вооружените сили е на 156-тата од 177. страни.
Спонзорирани линкови

Маркетинг