Вечер за паметење на културниот живот на Скопје

Точка

18/11/2017

15:53

538

Големина на фонт

а а а

Вчеравечер во новоотворената „АРС СТУДИО’’ книготека во центарот на градот на улицата „Максим Горки’’ бр. 21 пред бројните љубители на убавиот пишан збор се претстави реномираниот италијански автор Клаудио Магрис.

Tој е добитник на најпрестижната италијанска награда „Стрега’’ за делото Микрокосмоси и во 2007 година бил во најтесниот избор за Нобелова награда за литература.


Гостите имаа можност лично да се запознаат со авторот и да бидат дел од промоцијата и потпишувањето на делата Запрена постапка, Друго море и Микрокосмоси во издание на „Арс студио“ на македонски јазик. 

Свое обраќање за Клаудио Магрис и неговото значење во италијанската, европската и светската литература имаше Н.Е. Карло Ромео, амбасадор на Р. Италија. Марија Грација Цветковска, преведувач на делата Запрена постапка и Микрокосмоси даде свој осврт на овие книги. Со многу емоции и спомени беа пренесени делови од романот Запрена постапка, најновиот роман на Клаудио Магрис. Тој се базира на вистинит настан во Трст, а Трст е она што е заедничко и за авторот и за преведувачот – тоа е нивниот роден град.  


Посетителите имаа можност да слушнат извадоци од делото Друго море, прочитани од авторот на оригинален јазик и од преведувачот, проф. Анастасија Ѓурчинова на македонски. Проф. Ѓурчинова даде свој осврт на ова дело.

Оние кои сакаат да уживаат во добра книга нека ја посетат новата „АРС СТУДИО’’ книготека во центарот на градот и ќе можат да ја збогатат својата библиотека. Најголем дел од насловите се за прв пат преведени на македонски јазик. „АРС СТУДИО’’ книготека располага со сопствени изданија преведени на македонски јазик на најголемите филозофски мислители – Хегел, Кант, Ниче, Расел, врвни психолози и реномирани историчари. Воедно има огромен избор на најнови книжевни изданија од домашни и странски автори. 

Погледнете дел од атмосферата за време на отворањето:

Спонзорирани линкови

Маркетинг