Пет филмови кои се подобри од книга

Точка

14/11/2017

17:50

2.515

Големина на фонт

а а а

Многу често слушаме дека некој филм е добар, но дека книгата врз која е снимен филмот е уште подобра. И навистина тоа се покажало за точно. Меѓутоа, кога станува збор за овие наслови, тоа е обратно, тие се подобри од книгите.

Навистина е неблагодарно да се истакне квалитетот на филмот пред книгата, особено кога го носи префиксот: ремек-дело. Тоа е токму случајот со насловите од нашата листа. 

Според филмските стручњаци овие филмови биле добро запомнати, попознати и пофалени како од публиката така од филмските критичари. Овие филмови се снимани според книги, но ликовите кои се појавуваат, со нивната акција  успешно ги надминале пишаните верзии.

1. A Clockwork Orange, Stanley Kubrick, 1971.

2. The Exorcist, William Friedkin, 1973.

3. The Godfather, Francis Ford Coppola, 1973.

4. The Silence of the Lambs, Jonathan Demme, 1991.


5. Gone with the Wind, Victor Fleming, 1939.Спонзорирани линкови

Маркетинг