Кој тип на луѓе најчесто нè привлекуваат и зошто?

Точка

18/10/2017

11:58

2.646

Големина на фонт

а а а

Доколку секогаш сте се прашувале зошто некои луѓе едноставно ве привлекуваат, и покрај тоа што не се совпаѓате еден со друг - науката го има одговорот. Најчесто нè привлекуваат лица кои се слични на нас, барем така тврди ова истражување.

Група на хетеросексусални жени и мажи добиле задача да оценат фотографии од спортивниот пол и да ги рангира според привлечност. Но, меѓу тие фотографии имало и една лажна - фотографија од личноста која оценува, дигитално изменета и претворена во личност од спротивниот пол. 


Секако, повеќето испитаници ја избрале токму таа личност како најпривлечна.

Заклучивме дека нè привлекуваат личности кои личат на нашите родители. Ова е посебно карактеристично за децата кои имаат повозрасни родители, кои низ животот најчесто бараат повозрасни партнери.Спонзорирани линкови

Маркетинг