Endava Tech Flow: Повеќе од 200 учесници беа дел од настанот посветен на иновации

Точка

10/10/2017

14:55

1.067

Големина на фонт

а а а

Следејќи го успехот на првиот настан Endava Tech Flow кој се одржа во мај годинава и на кој учествуваа повеќе од 170 ИТ професионалци и ентузијасти кои дискутираа на тема Agile Best Practices, компанијата „Ендава“ организираше уште една конференција од серијата на Tech Flow настани на што фокус овојпат беа Иновациите и трендовите во ИТ секторот.

На едно место се споија повеќе од 200 експерти и иноватори од ИТ индустријата кои се вклучија во разговорот за врвни технологии, методологии и влијателни личности кои ја придвижуваат иновацијата во ИТ – сферата.

Интернационалниот говорник, автор, активен член на софтверската инженерска заедница и главен технички директор во „Ендава“, Еоин Вудс го одржа главниот говор и се фокусираше на предизвиците, можностите и придобивките кои „блокчејн“ технологијата може да ги понуди. 


- Во зависност од тоа со кого зборуваш за „блокчејн“, еден став е дека технологијата засекогаш ќе го промени начинот на кој градиме системи, а друг став е дека ќе биде корисна само за криптовалутите. Иако е релативно нова технологија, делови од „блокчејн“ се употребуваат во различен тип на апликации меѓу кои и процесирање на финансиски трансакции, менаџмент на идентитет, чување на јавни документи и следење на синџирот на набавка на значајни производи. Сепак, моќните специфики на „блокчејн“ имаат и свои компромиси, а еден од нив е невообичаената конструкција која „блокчејн“ ја има во себе – вели Вудс. 

Продолжувајќи го разговорот околу „блокчејн“, Гоце Каламадевски кој е одговорен на сектор за развој во „Ендава“, зборуваше за алатките, програмските јазици и можните употреби на оваа нова и возбудлива технологија. Тој праша – „Што се случува кога ќе слушнете за ,блокчејн' и едвај чекате да направите нешто со таа технологија?“. 


- Доколку имате некакво предзнаење или пак само сакате да ја пробате „блокчејн“ технологијата прво мора да се запознаете со екосистемот и да ги земете во предвид опциите пред да се одлучите за пристапот. Etherium и hyperledger се две опции кои нудат различни можности за развој на децентрализирани апликации користејќи „блокчејн“. Иако се различни, etherium и hyperledger работат заедно и го приближуваат развојот на апликации кон следното ниво на развој – додава Каламадевски.   Истражувајќи како квалитетот на софтверскиот развој ја поттикнува иновацијата, Елизабета Илиевска, искусен софтверски инженер им претстави на присутните проверен и тестиран метод за менаџирање на технички долг во средина која постојано и рапидно се менува, а нејзиниот говор е инспириран од употребата на Quality Views на „Тесла“. Додека Стефан Спасовски, искусен софтверски инженер во „Ендава“ претстави неконвенционална, но практична паралела помеѓу софтверскиот развој и уметноста. 

Владо Божиновски, лидер на секторот за дизајн во „Ендава“ и Александар Трајановски, искусен софтверски инженер во компанијата, споделија значајни впечатоци и знаења во некои од системите и технологиите кои може да станат револуционерни во интернет – сферата како и во компјутерската ера во која нема да се користат сервери. 


По презентациите, присутните имаа можност да се дружат и да дискутираат за тоа како можеме да ја приближиме иновацијата во секојдневните работни ангажмани и како можеме да почнеме да ги користиме некои од возбудливите технологии и методологии кои беа презентирани на сцена.  Спонзорирани линкови

Маркетинг