Јанош Адер: Дојдено е времето ЕУ да започне вистински преговори за членство со Македонија

Нетпрес

20/03/2017

15:39

401

Големина на фонт

а а а

Унгарскиот претседател Јанош Адер по денешната средба со шефот на македонската држава Ѓорге Иванов истакна дека Европската Унија треба да ги започне преговорите со Македонија за нејзино членство.

- Намерите на Македонија се јасни, долгорочно тие сакаат да се приклучат кон ЕУ и НАТО. Во поглед на интеграцијата кон НАТО, скоро 10 години им нудиме позитивни, но лажливи забелешки ветувања во поглед на интеграцијата. После времето на лажливите и празни ветувања, сега навистина е дојдено времето за започнување на вистински преговори меѓу ЕУ и Македонија, вели Адер.

Претседателот на Унгарија вели дека стабилноста на Европската Унија зависи од стабилноста на Балканот.

Според мојата оценка стабилноста на Балканот зависи од два фактора, дали миграцискиот притисок ќе се зајакне и дали балканските држави вклучувајќи ја и Република Македонија поседуваат јасна перспектива и политичка пракса за справување со миграцијата. Во поглед на миграцијата и должиме благодарност на Република Македонија поради фактот дека тие надминувајќи ги своите можности се соочуваат со миграциските предизици исполнувајќи ги овие важни задачи. Ако миграцискиот притисок се зголеми тогаш ЕУ не можат да останат скржави кон балканските земји и Македонија, да се работи за нудење на техничка, финансиска помош или зголемување на кадарот со службеници на границата, истакна претседателот Адер.

На средбата Иванов и Јанош разговарале за политичката состојба во Република Македонија, како и за можните излези од оваа криза која земјата со години ја држи во заложништво.


Спонзорирани линкови

Маркетинг