Промоција на вториот албум на Монистра

Точка

22/02/2017

17:21

2.181

Големина на фонт

а а а

Младата етно група Монистра од Скопје, годинава, на 9-ти aприл ќе го промовира својот втор албум.

Афирмацијата која ја направи со многубројните концерти во Републикава и учества на меѓународни фестивали ја вреднува Монистра во една од најуспешните македонски етно групи.

Нивните преработки на изворни народни песни и ора имаат специфичен сопствен музички израз каде се води многу внимание да не се отстапи од изворниот мелос, препознатлив како житие на традицицијата која вековно се негува во Македонија.

Во прилог на направеното, видно е академското музичко образование на шест од седумте членови на Монистра и од тука самодовербата кај нив е значајна.


„Сакаме да ја снабдиме македонската сцена со стари изворни песни и ора како би останале незаборавени. Воедно, да изразиме благодарност до сите знајни и незнајни народни уметници кои ја пренесувале традицијата и останала за нас да ја слушаме и негуваме“ - изјави членот на групата Александар Јовевски.

Сите членови на групата имаат свој прилог во подготовката на вториот албум, но мора да го истакнеме лидерот на Монистра, Александар Јовевски каде низ албумот се препознава неговиот индивидуален израз, талентот што го открива во сите негови преработки и авторски творби. Тука царува и прекрасниот вокал на Габриела Јанушевска, каде рамнодушноста се губи и се препуштате на извонредни гласовни изведби.

Тамбурите на Јован Стрезоски и Филип Николовски имаат воденичарска енергија која трае низ целиот концерт. За тапаните кои се слушаат од Галичник до Река се задолжени Марјан Андоновски и Дамјан Зифовски. Клавијатурите кои ги свири Дарко Ничевски се прилог кон малку модерното, но вниметелно да не се наруши основната изворна мелодија.

Вториот aлбум или нивното второ битие е насловен со познатата галичка песна "Киниса моме на вода".

За песната се изработува и видео спот кој ќе биде промовиран во месец март.


„Нè прави горди кога никој не може да напише дека имаме сличности со други етно групи или пак во нашата музика има примеси и од други култури од соседните земји. Автентичноста е нашиот аманет и тоа ќе остане така додадено со апсолутно авторство“ -додаде Габриела Јанушевска, вокалот на бендот.

Оваа 2017 година, групата Монистра слави свој убав jубилеј од 15 години од своето постоење и aлбумот го чувстуваат како долгогодишна награда за стореното.

Промотивниот концерт ќе го направат во Македонскиот Народен Театар на 9-ти април во вечерните часови, секако преполн.


Спонзорирани линкови

Маркетинг

Whoops, looks like something went wrong.