АРХИВА : CHAT : КИНО И ТЕАТАР    
Скопје
19
ВЕСТИСПОРТЖИВОТШОУ БИЗНИСПЛАНЕТААВТОМОБИЛИЗАБАВАЕРОТИКАФОТОВИДЕОИНТЕРВЈУ
НАСЛОВНАСПОРТШОУ БИЗНИССТИЛБИЗНИСПОЛИТИКА
М-р Лазе Камчев - Главен Извршен Директор на КД Фондови: Инвестициските фондови обезбедуваат сигурност, профитабилност и ликвидност
26.10.2016 | 09:30
Извор: Точка
Прочитано: 9761 пати
Испрати на пријател
Зголеми го фонтот
Намали го фонтот

Живееме во време кога сме соочени со најразлични предизвици. Тоа честопати нè спречува да размислуваме за својата иднина, за иднината на своите деца, воопшто и да не размислуваме за долгорочно планирање на финансиските текови, независно дали се тоа лични или компаниски.

Работите во сектор кој нуди квалитетни решенија за оплодување на средствата. Објаснете ни ги предностите на инвестиционите фондови?

Грижата за сопствената и иднината на нашето семејство е еден од врвните приоритети на секој поединец. Ние сме овде да го најдеме најсоодветното решение кое ќе ги задоволи потребите на нашите клиенти, независно од инвестицискиот преференции и класите на финансиски инструменти.

Предностите на инвестициските фондови се професионалното управување на средствата со акцент на основните начела на профитабилност, сигурност и ликвидност. Преку вложување во инвестициски фондови парите се доверуваат на искусни фонд менаџери кои ги вложуваат на домашниот и меѓународниот пазар на капитал. Преку различните инвестициски фондови се има поголема можност за избор кои ги задоволуваат различните потреби т.е. инвестициски стратегии.

Вложувањата во инвестициските фондови може да бидат еднократно, но може да бидат и месечни. Она што е особено важно да се напомене е дека за вложување не се потребни огромни средства.

Дали ова значи дека апсолутно не постојат никакви ризици доколку некој се реши својата заштеда да ја вложи во еден ваков фонд?

Инвестициските фондови се едни од најрегулираните финансиски институции генерално земено. Во Македонија поради интегративните процеси кои ги води државата, законодавството во тој дел е скоро изедначено со законодавството во ЕУ. Помеѓу инвеститорите и фондовите се наоѓа и депозитарната банка која за потребите на фондот врши работи на чување на имотот на фондот.

Депозитарната банка на инвестицискиот фонд ги чува средствата на инвестицискиот фонд и контролира дали инвестицискиот фонд располага со средствата на фондот во согласност со законот и со статутот на фондот.

Како би ја оцениле сликата на теренот, постои ли воопшто навика на инвестирање во инвестициони фондови, кои се тенденциите кај нас?

Целата индустрија кај нас е релативно млада, постои помалку од десет години. Навиката за инвестирање е сè уште мала во споредба со традиционалното штедење, но бројките укажуваат на постепено континуирано зголемен на интерес за инвестирање. Луѓето се повеќе ја прифаќаат долгорочноста во насока на креирање одредена заштеда за подолг временски период притоа користејќи ги предностите од вложувањето во пазарот на капитал.
Денес преку континуирани месечни уплати може да се направи план за вложување.

Ќе можете ли подетaлно да ни го објасните процесот на инвестирање во инвестиционите фондови, како тој функционира?

Процесот на инвестирање е многу едноставен. Најпрвен на клиентот му се отвора сметка во фондот во кој што сака да инвестира. Се утврдува дали ќе уплаќа еднократно или континуирано во одреден временски период. Дополнително му се даваат инструкции за уплата на сметката на фондот во банката чувар на имотот. По извршената уплата на паричните средсва клиентот се стекнува со удели. Уделите имаат пресметковна вредност преку која се изразува промената на цената.


Дали би можеле да направиме една паралела на културата на вложување во инвестициони фондови кај нас и оние во странство?

Нема простор за паралела. Во странство нивото на културата на вложување е далеку повисоко во однос на тоа што го имаме како ниво во Македонија. Кај нас сè уште е премногу присутен традиционалниот начин на однос кон заштедите. Луѓето сè уште тешко ги идентификуаат предностите од вложувањето во фондови.

Дали е подобро да се вложи во банка или во акции?

Јас повеќе би рекол дали е подобро да се вложи во паричен или акциски фонд.

Се зависи од целта која сакаме да ја постигнеме. Поголем принос се остварува преку вложување во акциски фондови и тоа на подолг времениски рок. Повеќе од пет години.

Додека сите оние пари кои би ни биле потребни во период од неколку месеци подобро да се вложат во паричен фонд. На тој начин ќе се исклучи можноста за корекција на вредноста.

Имаме производ наречен “Кеш депозит” кој навистина нуди исклучителни можности за компаниите. Дали можете нешто повеќе за ова да ни кажете?

Паричниот фонд КД Кеш депозит е финансиски продукт кој се карактеризира со конзервативна политика на вложување. Согласно структурата на вложување на паричниот фонд кој го управуваме, најголемиот дел од средства се пласирани во банкарски депозити. Тоа на некој начин ги прави еквивалент на банкарските депозити.

Со пласирање на средства во паричен фонд се остварува постојан и стабилен дневен пораст на средствата. Овој фонд е наменети за управување со обртните парични средства, оние пари кои ги имаме на сметка, не ни се вишок т.е. ни требаат за идни обврски кои доспеваат во рок од неколку дена или недели.

Начинот на функционирање овозможува достапност до вложените средства во секое време, како и принос кој се припишува на дневно ниво и е значајно повисок од приносот на средствата чувани на трансакциска сметка. Поради овие карактеристики се најсоодветно место за парите во рок до една година.

Што е со средствата инвестирани во фондовите. Дали тие може да се повлечат, можете ли да не информирате нешто повеќе за ова?

Средствата во фондот се уплаќаат и исплаќаат без ограничување. Тие им се достапни на инвеститорите во било кое време. Во секој момент кога ќе им бидат потребни, инвеститорите поднесуваат барање за исплата и клиентот во рок од еден работен ден ги има парите на сметка без било какви ограничувања.

Какви се искуствата со клиентите? И за кого се наменети инвестициските фондови?

Инвестициските фондови се наменети подеднакво и за физички и за правни лица.
Паричните фондови се пред се наменети за вложување на средтсва за рок пократок од една година, додека, со оглед на инвестициските цели и политика, акциските фондовите првенствено се наменети за вложувачи со среднорочен или долгорочен вложувачки хоризонт и умерен степен на толеранција кон ризикот, кои сакаат да постигнат специфични инвестициски цели, диверзифицирајќи го своето портфолио на глобално ниво преку вложувања во големи, добро етаблирани компании кои се лидери во соодветните индустрии и зад себе имаат константна или растечка историја на исплата на дивиденда кон инвеститорите.

КД Фондови во моментот управува со 4 инвестициски фондови, најмногу во Македонија. Сите тие се карактеризираат со различни портфолија на вложување. Тоа значи дека преку комбинирање на тие фондови, можеме да се искреира структура на вложување за секаков профил на инвеститор.

НАЈНОВО ОД БИЗНИС  
ТОЧКА ИНТЕРВЈУ
Марина Анчевска: Да бидеш свој и автентичен во денешното опкружување е најголем дострел
Успех се постигнува само доколку личноста работи на себe. Како да се постигне баланс меѓу надворешниот и внатрешниот свет, или рамнотежа меѓу професионалниот и и личниот живот.
07.03.2017, 10:20


ТОЧКА ИНТЕРВЈУ
Златко Муцунски: Audi Q5 е нашата нова звезда која уште на прв поглед ќе ве плени со својот импресивен изглед
Максимално прилагоден на потребите на љубителите на Ауди, нашиот нов знаменосец во премиум сегментот ја следи традицијата и нуди многу простор, удобност и безбедност а ќе ве изненади и со изобилството на hi-tech опрема.
21.02.2017, 13:38


ТОЧКА ИНТЕРВЈУ
Панче Стоименовски, маркетинг менаџер на Мебел-Ви: Купувањето он-лајн не е табу-тема во Македонија
Мебел-Ви Дооел Виница е компанија за производство и продажба на мебел, која постои од 1997 година. Таа, оваа година ќе го прослави својот јубилеен 20-ти роденден. Како компанија, Мебел-Ви веќе се позиционира на лидерското место на пазарот во Македонија и нуди вработувања на повеќе од 170 високо обучени лица.
08.02.2017, 15:30


ИНТЕРВЈУ
Никола Илиевски, Менаџер во A&Е Груп: Tonino Lamborghini е кафе кое е симбол на италијанската култура и традиција
Прочитајте го интервјуто со Никола Илиевски, Менаџер во A&Е Груп, дистрибутер на ексклузивните кафиња и чаеви Tonino Lamborghini, и дознајте нешто повеќе за овој премиум бренд!
13.01.2017, 15:38


ИНТЕРВЈУ
Интервју со инженерите во GEO-ING, производно претпријатие за обработка на дрво - Германска школа на Македонски терен
Дипломираниот инженер Петар Георгиевски и архитектот Ана Савева ги запознавме при финалната изведбата на дрвена фасада на еден модерен објект, семејна куќа во Скопје. Заедно ја водат компанијата Гео-Инг дрвоградба, http://www.geo-ing.com/производно претпријатие кое се занимава со обработка на дрво и дрвени конструкции како и изведба на монтажни објекти според најсовремена компјутерски поддржана технологија.
20.12.2016, 12:38

НАЈЧИТАНИ  

Елена и Далибор – „Армариум“: Индивидуалноста е новиот дрес код
Шармантни и супер дотерани, како за неверојатно снежното попладне во кое се сретнуваме ги запознав Е...
ТОЧКА ИНТЕРВЈУ
Софка Камилоска: Кога готвам и на глас да планираш убиство, нема да те слушнам
ИНТЕРВЈУ
Интервју со Ване Крстевски, архитект во КераПро: Архитектите го олеснуваат процесот на реновирање и заштедуваат време и пари
ТОЧКА ИНТЕРВЈУ
Интервју со Јована Аврамовска од Фчерашни Новости: Очекувајте надградена и подобрена верзија!
ИНТЕРВЈУ
М-р Лазе Камчев - Главен Извршен Директор на КД Фондови: Инвестициските фондови обезбедуваат сигурност, профитабилност и ликвидност 

Вести
Mакедонија
Регион
Свет
Анализи

Спорт
Фудбал

Кошарка
Ракомет
Мотоспорт
Други спортови

Живот
Здравје
Модаи убавина
Љубов и секс
Патување
Kулинарство

Шоу Бизнис
Филм
Mузика
Селебрити
МК Сцена

Наука
Технологија
Автомобили
Забава
Еротика

Најнови
Најпопуларни
Фото
Видео
Интервју

 
Designed by
  Copyright © Точка Медиа 2005-2017 Контакт    Маркетинг   Импресум    
 
Вашето име:
Вашиот email:
Има на пријател:
Email на пријател:
Коментар: